Ortodonti Nedir Nasıl Olunur diye merak ediyorsanız bu yazımız sorularınızın cevaplanmasını sağlayacak. Ortodontik tedavi, dişlerin görünümünü ve nasıl çalıştığını iyileştirmek için dişleri düzleştirme veya hareket ettirmenin bir yoludur. Dişlerinizin, diş etlerinin ve çene eklemlerinin uzun süreli sağlığının, tüm dişleriniz üzerindeki ısırma basıncına yayılmasına yardımcı olabilir.
Birçok insan kalabalık veya çarpık dişlere sahiptir. Ortodontik tedavi dişleri düzeltecek veya daha iyi bir pozisyona getirecektir. Bu, görünüşlerini ve dişlerin birlikte ısırılmalarını geliştirirken, aynı zamanda temizlemeyi kolaylaştırır.
Bazı insanlar çarpık veya göze göze güzel görünmeyen dişlere sahiptir. Ortodontik sorunları bulunan dişlerin çürümesi daha muhtemeldir. Ortodonti tedavisi sayesinde daha sağlıklı ve güzel görünen dişlere kavuşursunuz. Çene yapısına bağlı sorunlardan dolayı ısırma ve çiğneme problemleri yaşanabilmektedir. Dişler doğru bir şekilde uyuşmadığı zaman, bu çene kaslarına zarar verebilir ve çene ve eklem problemlerine ve bazen de baş ağrısına neden olabilir. Ortodontik tedavi, daha düzgün ısırmanızı ve zorlanmayı azaltmanıza yardımcı olur. Bu tür sorunların tedavisinde ortodontik yöntemler kullanılmaktadır. Kısaca Ortodonti Nedir Nasıl Olunur dediğimizde dişlerin ve çene yapılarının konumu ile ilgili tedavisi ile ilgilenen uzmanlık alanıdır.
En iyi zaman genellikle çocukluk dönemidir, ancak yetişkinler de ortodontik tedaviye engel bir durum yoktur. Yaş, doğru diş sayısına sahip olmaktan daha az önemlidir. Çocuklarda tedaviye başlamadan önce kalıcı dişlerin çıkmasını beklemek gerekir.
Diş hekiminiz ortodontik tedavi konusunda sizi yönlendirecektir. Diş hekiminin ortodontik tedavi yapabilmesi için diş hekimliği eğitiminden sonra ortodonti konusunda uzmanlık eğitimini de alması gerekmektedir.
Tüm kalıcı dişleriniz için yeterli alanınız olmayabilir. Eğer öyleyse, yer açmak için kalıcı dişlerinizin çekilmesi gerekebilir. Diş hekiminiz bunun böyle olup olmadığını size söyleyecektir. Bazen alan başka tedavi yöntemleri kullanılarak yapılabilir.
Diş teli tedavisi süresi ortodontik problemlerin çeşidine bağlıdır ve birkaç aydan iki buçuk yıla kadar sürebilir.
Tedavi bittiğinde dişler bir süre için yerinde tutulmalıdır. Buna pekiştime tedavisi denir. dişleri yerinde tutan aletler tutucu olarak adlandırılır.
Koruyucular, yeni çıkmış dişleri yerinde tutarken, çevredeki sakız ve kemik yerleşir. Tutucular orijinal problemine bağlı olarak çıkarılabilir veya sabitlenebilir.
Ortodonti tedavisinde kullanılan aletler başta garip gelebilir ve rahatsızlığa neden olabilir. Fakat şiddetli bir ağrı söz konusu değildir. Diş telleri ayarlandıktan hemen sonra rahatsızlık verir, ancak bu geçicidir.