Ortodonti Nedir ?
Ortodonti nedir sorusuna bilimsel anlamda Diş çene ve yüz yapılarının normal gelişimini inceleyen, bu bölgelerde meydana gelen anomalileri (bozuklukları) teşhis eden ve bu anomalilerin tedavisini gerçekleştiren diş hekimliğinin uzmanlık dalıdır diye bir tanımlama yapılabilir.
Halk arasında ise ortodonti nedir sorusunun cevabı; tel tedavisi diye adlandırılan ayrık, çapraşık dişlerin ve çenelerin düzeltilmesidir. Yakın geçmişe kadar sadece çocuklara ortodontik tedavi (tel tedavisi) uygulanabildiği düşünülürken günümüzde estetik kaygısı bulunan tüm bireylere ortodontik (tel tedavisi) tedavi yapılmaktadır. Ortodonti nedir cevabı sadece sert dokuların ( dişler ve çeneler) düzeltilmesi olmayıp, estetik olarak tüm ağız diş çene bölgesinde yapılan estetik diş düzeltmeleri, gülüş dizaynı ve hastaların talepleri doğrultusunda yapılan iyileştirmelerdir.
Diş hekimliği fakültesi eğitimi sonrası bu konuda uzmanlık yaparak özel eğitim almış diş hekimlerine de Ortodonti uzmanı veya ortodontist denir.
ORTODONTİK TEDAVİYE İHTİYAÇ VAR MI?
Tedaviye ihtiyaç olup olmadığını anlamanın en güvenilir yolu bir Diş Hekimine veya Ortodonti uzmanına muayene olmaktır.
Gülümsemenizden utanır mısınız veya gülümsemeye çekiniyor musunuz?
Fotoğraflarda gülümsemeyi önlemek için elinizden geleni yapıyor musunuz?
Belki de aynada görüntünüzü sevmiyorsunuz…
Bu yaşta, gülümsemeniz hakkında garip hissetmenize gerek yok. Ortodontik tedavi, gün boyu her yerde gülümseyerek yürüyebilmenize, etrafınıza pozitif enerji yaymanıza ve size özgüven kazandırmak için ihtiyacınız olan şey olabilir!
Siz veya eşiniz horlama ya da uyku apnesinden muzdarip olup uykusuz geceler geçiriyor olabilirsiniz. Sizin ve aile bireylerinizin çiğneme fonksiyonları ideal olmayabilir. Bu durumların ortodonti uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Eğer;
- Dişlerinizde yamukluk, çapraşıklık veya ayrık diş görüyorsanız
- Parmak emme, kalem ısırma, tırnak yeme gibi alışkanlıklarınız geçmişte varsa veya şimdi devam ediyorsa
- Dişlerinizdeki yamukluk veya öne eğilme nedeniyle dudaklarınızı kapatamıyorsanız, dudaklarınızın estetiği hoşunuza gitmiyorsa
- Sadece ağızdan nefes alıyorsanız, burnunuzdan nefes almakta zorlanıyorsanız
- Ailede herhangi biri geçmişte ortodontik problem yaşamış ise
- Eksik dişleriniz veya fazla dişleriniz varsa ve diğer dişler o boşluklara doğru kaymış ise
- Çapraşıklıktan dolayı dişlerinizi rahat fırçalayamıyorsanız
- Dişetlerinizden (kanama, koku) şikayetiniz varsa, fırçalarken yemek yerken kanama oluyorsa
- Muayene olduğunuz doktorlar size bir ortodontik (tel tedavisi) tavsiye ettilerse
- ortodontik tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.
TEDAVİ GEREKLİ Mİ ?
Ortodontik kapanış bozuklukları nedeniyle çiğneme fonksiyonu tam olarak gerçekleştirilemez ise sindirim sistemi bozuklukları ortaya çıkar
Ayrıca yapılan araştırmalar estetik bir diş dizilimi ve gülümsemeyle beraber simetrik ve düzgün yüz yapısına sahip bireylerin kendilerine olan güvenlerinin daha fazla olduğunu; okul, iş ve sosyal topluluklarda daha olumlu etki sağladıkları, özgüvenlerinin arttığı ve çevrelerinden daha fazla ilgi gördüklerini göstermiştir.
ORTODONTİK BOZUKLUK NEDENLERİ
Çeneleri ilgilendiren bozukluklar genellikle (alt çenenin veya üst çenenin önde olması gibi) kalıtsal olabilir.
Üst çene darlığının genel nedeni ağızdan solunum yapmaktır. Burun yollarından kaynaklanan herhangi bir nedenden dolayı ya da alışkanlık gereği ağız solunumu yapan kişilerde üst çenede darlık buna bağlı olarak da yan bölgelerde çapraz kapanışlar ve bozukluklar gözlenir.
Zamanından çok önce veya çok sonra süt dişi kayıpları (çekimleri), süt dişlerinde görülen çürükler ya da dişlerinin normal boyutlarına göre büyük veya küçük yapılan kötü dolgularda çapraşıklıklara neden olurlar.