Diş çekimine karar vermede, alt ve üst çenedeki çapraşıklık miktarı, alt ve üst çenenin büyüme şekli ve hastanın yüz profili gibi kriterler esas alınır. Başarılı bir ortodontik tedavi için diş çekimi gerekebilir. Diş çekimi ile kazanılan boşluklar, çapraşık dişlerin düzeltilmesi için kullanılır. Tedavi sonunda ağızda herhangi bir boşluk kalmaz. Ortodontik tedavi amaçlı diş çekim oranı % 35-40 arasında değişmektedir.
Diş çekimli tedavilerde genellikle 1. küçük azı dişleri çekilir. Bunun sebebi, bu dişlerin genellikle çapraşıklık bölgesine yakın olmaları, çenenin her iki tarafında 2’şer adet bulunmaları, şekil olarak 2. küçük azı dişlerine benzemeleri ve çekimlerinin estetik olarak rahatsızlık vermemesidir. Diş çekimleri ile kazanılan boşluklar, yamuk dişlerin düzeltilmesi için kullanılır.
Aşırı yer darlığı durumlarında çekim yapmak zorunludur. Çekim ihtiyacı değerlendirilirken hastanın yüz oranları, diş-dudak desteği, dişlerinin kapanışı, 20 yaş dişlerinin olup olmadığı gibi pek çok faktör de değerlendirilir.
Tıpkı bedenimizin bir başka yerlerinde olabileceği gibi, diş ve çene bölgesinde de ortodontik tedavi sonrasında değişim yaşanma riski vardır. Fakat günümüzde kullanılan pek çok teknolojik malzemelerle oluşabilecek bu değişimlerin önüne geçmeyi ve mükemmel bir şekilde ortodontik tedavisini olmuş hastalarımızın bu süreci rahatlıkla atlatabilmelerini amaçlıyoruz. Pekiştirme tedavileri denilen bu aşamada çeşitli apareyler kullanılır. Pekiştirme apareyleri dişlerde oluşabilecek geriye dönme olaylarının önüne geçmemizi sağlarlar. Bu amaçlı sabit veya hareketli olabilen pekiştirme aygıtları kullanılır. Bunların seçimi, hastanın talepleri, sosyal statüsü, yeme alışkanlıkları ve dişlerin durumuna göre yapılır.
Ortodontik tedavi için kullanılan braketler takıldıktan sonra, dişlerinizde ve ağız içinde bazı hassasiyetlerin oluşması doğaldır. Özellikle çiğneme sırasında dişlerinizde sızı ve ağrılar oluşabilir. Bu durum gençlerde 3 gün, erişkinlerde ortalama 1 hafta içerisinde geçecektir. Bu süre zarfında beslenme şeklinizde yapacağınız bazı değişikliklerle, alışma sürecinde tedaviye yardımcı olabilirsiniz. Sert ve ağızla koparılarak yenmesi gereken besinler yerine, daha çok normal oda sıcaklığında olan sıvı veya yumuşak besinler tüketebilirsiniz. Aşırı ağrı hissettiğinizde ağrı kesici almanızda herhangi bir sakınca yoktur. Ağrılarınız dinmez ve giderek artan bir eğilim içerisinde girerse, mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.
Ortodontik tedavi sürecinde dişlerinizin sallandığını hissedebilirsiniz. Bu son derece doğal bir süreçtir. Dişlerinizin bağlı bulundukları kemiklerin eridiğini ve istenilen yöne doğru hareketlendiğini kısaca ortodontik tedaviden cevap alındığını gösterir.
Ağız içi dokunuzun ortodontik materyale alışması için belirli bir zaman geçer. Bu süreçte ağız içinizde özellikle yumuşak dokuda hafif yara ve kabarıklıklar oluşabilir. Alışkanlık kazanıldıktan sonra braketleri hissetmemeye başlar, yaraların geçtiğini gözlemlersiniz. Bu dönemde ağız gargaraları ve tuzlu su gargaraları kullanabilirsiniz.