Her çocuk eşsizdir. Çocuklarımız sahip olduğumuz en değerli varlıklarımız. Bundan dolayı çocuk ortodonti tedavileri tedavileri de en az onlar kadar eşsiz ve özenli olmalıdır. Tedavi planlaması ve kullanılacak aparatların seçimi her çocuğa göre özel olmalıdır. Bu amaç doğrultusunda yapılacak tüm planlamalar, ancak çocuğunuzun dişlerini, dişeti ve çenesini kapsamlı olarak klinik muayene edip, mevcut röntgenlerde analizler yapıldıktan sonra uzman bir ortodontist tarafından ortaya çıkartılır.
Güzel haber şu ki ortodontik tedaviler (diş teli uygulamaları) için hiçbir yaş asla geç değildir. Ortodontik tedaviye (diş teli) başlamanın en uygun yaşı, çocuğumuzun dişlerinin ve çenelerinin durumuna ve onların ortodontik sorunlarına bağlı olacaktır. İdeal olan, ilk daimi dişler çıktıktan sonra düzenli diş sağlığı kontrolü için çocuğunuzu ortodonti uzmanına muayene ettirmenizdir. Böylece, ayrık diş, çapraşıklık veya çene bozukluklarına neden olabilecek potansiyel problemlerin erken fark edilebşlecektir. Genellikle çocuklar yaklaşık 11 yaşında olduklarında ortodontik (diş teli) tedaviler başlar (ancak bazı çocuklar yedi veya sekiz yaşında kısa süreli basit ortodontik tedavilere ihtiyaç duyabilirler). Ortalama tedavi süresi iki yıl iken, karmaşık vakalar daha uzun tedavi süreleri gerektirebilir.
Günümüzde , diş bozukluklarının tedavilerinde her zamankinden daha fazla tedavi seçeneği var
Geleneksel sabit metal braketler dişlerine yapıştırılmış ve bir tel yardımıyla dişlere kuvvet uygulayarak yapılan tedavi şekli en yaygın ortodontik (diş teli) tedavi şeklidir.Bahsettiğimiz bu teknik geçmiş yıllara göre çok gelişti ve artık eskisi kadar kaba olmayan, çok dikkat çekmeyen braketler (diş teli) kullanılmaktadır.
Bu sistemde, dişlere yapıştırılan braketlerin seramik veya porselen olması dışında, geleneksel metal braketli tedaviyle aynıdır.Seramik parantezler diş rengine çok yakın bir renktedir. Bu yüzden daha estetik olup metal braketlerden daha az dikkat çekerler. Bazı seramik braketlerde ayrıca diş renkli tellerden yararlanarak onları daha da az dikkat çekici hale getirebiliriz. Seramik parantezlerin metal braketlerden daha kırılgan olduğunu ve daha dikkatli bir şekilde temizlemeyi gerektirdiklerini belirtmek gerekir; zira bunlar zamanla lekelenebilir. Daha kırılgan oldukları için tedavi süreleri metal braketli sisteme göre biraz daha uzun süre alır.
Kapaklı braketler, elastiklerin kullanılmasına ihtiyaç duyulmaması dışında, geleneksel sisteme benzerdir. Telin kuvveti braketler elastikler yerine , bir klips ya da kapaklar vasıtasıyla iletilir. Kendiliğinden bağlanan braketlerde sürtünme daha az olduğu için tedavi süresi geleneksel yönteme göre daha kısa sürmektedir.
Bu sistemde braketler ve diş telleri , dişlerin arkasına takıldığından geleneksel yöntemlere göre çok estetik olurlar. Ancak bu sistemin bir dezavantajı, erişemeyeceği için temiz tutmak zor olmasıdır. Buna ek olarak, lingual ortodontik tedaviler tüm vakalara uygun değildir ve tüm ortodontistler tarafından sunulmayabilir.
Çocuk Ortodonti tedavileri arasında son teknolojik sistem olan şeffaf plaklarla tedavi tam bir estetik sunmaktadır. Her kişiye özel imal edilen ileri teknoloji ürünü olan bu aparatlar yemek yeme esnasında çıkartılıp sonrasında tekrar takılarak kullanılan bir sistemdir. Dünyada yeni gelişen bu sistem INVISALIGN, ORTHERO, CLEARFIX ve ALIGNER ( firma isimleridir) olarak bilinmektedir. Bu tedavi şeklinde en önemli konu tedavi başarısının doktor kadar hastaya da bağlı olmasıdır. Zira bu plaklar mutlaka doktorun tavsiye ettiği şekilde ve saatler mutlaka takılmalıdır. Aksi takdirde beklenen başarılı sonuç elde edilmeyebilir.
Bu sistemin diğer büyük avantajı ilk muayene olduktan sonra tedavi bitimindeki sonucunuzu(%90 oranında) bilgisayar simülasyonunda inceleyebilmenizdir. Tedavi bitiminde dişlerinizin (%90 oranında) nasıl gözükeceklerini tedaviye başlamadan önce görebilir ve ona göre karar verebilirsiniz.
En büyük dezavatajı ise çok yeni ve teknolojil bir tedavi şekli olduğu için her doktorun uygulayamamasıdır.