Ortodontik tedavi, uzun süren ve emek isteyen bir uygulamadır. Ortodontik tedavi sırasında en fazla dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ağız hijyeninin en iyi şekilde sağlanmasıdır. Yediğiniz her şey tellerin etrafında birikir ve dişler fırçalanmadığında, yetersiz fırçalandığında ağız kokusuna, diş yüzeylerinin kalıcı olarak renklenmesine veya çürümesine yol açabilir. Bu nedenle dişlerinizi her öğünden sonra mutlaka orta sertlikte diş fırçası ve diş macunu ile fırçalamalısınız. Normal diş fırçaları dişlerin temizliğini büyük oranda sağlamakla beraber; teller, dişlerin araları gibi bazı bölgelerin temizlenmesine engel olabilmektedir. Bu bölgelerde de tam temizliği sağlamak amacıyla arayüz fırçası kullanmanız önerilmektedir. İsteğe bağlı olarak fırçalamadan sonra da ağız gargarası yapılabilir.
Braketler dişlerin üzerine sağlam şekilde yapıştırılmış olmakla beraber sert gıdalar braketin yerinden çıkmasına veya kırılmasına neden olabilir. Bu kırılmalar hem tedavi süresinin uzamasına hem de tekrarlayan yapıştırmalar nedeniyle diş yüzeyinin zarar görmesine neden olur. Bu nedenle tedavi süresince hiçbir şeyi ısırmadan, yiyecekleri küçük lokmalar halinde yemeniz ve kuruyemişler, taze ekmeğin çıtır kabuğu, cips gibi sert yiyeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. Ayrıca erik, zeytin, kiraz gibi yiyeceklerin çekirdekleri ayıklanarak tüketilmeli, çekirdekleri ağızda dişlerle çıkartılmaya çalışılmamalıdır.
Sonrasında, dişlerinizi çok iyi fırçalamak kaydıyla çikolata ve dondurma yemenizde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak aşırı şekerli, yapışkan karamelli (macun kıvamında ) sert çikolatalar ve içinde fındık, fıstık ve sert kısımlar bulunanlardan da uzak durulmalıdır. Sakız da yapışkan özelliği nedeni ile kullanılmaması gereken maddeler arasındadır, kullanılması durumunda braketlerin yerlerinden çıkmasına neden olabilmektedir.
Ortodontik tedavi sırasında dişlerinize en çok zarar veren maddeler; kola ve gazoz gibi asit içeren içeceklerdir. Asitli içecekler braketlerin arasında çürümeye yol açarak zamanla braketlerinizin kopmasına neden olacaktır. Bunlar dışındaki meyve suyu, ayran, soda, meyveli soda, çay ve kahve gibi içeceklerin herhangi bir zararı yoktur.
Tüm bu kurallar, tedavi sırasında diş yüzeyine yapıştırılan braketlerinizin kopmasını, çürük ve dişeti problemlerinizin oluşumunu önlemek, dolayısıyla iyi bir tedavi sonucu almak içindir. Diş telleri koptuğunda ya da braketler kırıldığında tedavi süreniz uzayacaktır. Hastalarımızın bu bilinçte olması ve tedavisine zarar verecek durumlardan kaçınması gerekmektedir.
Braketlerin takıldığı ilk hafta; dişlerde ağrı, hassasiyet, ağız içi tahrişler ve dişlerin hareket etmesi nedeni ile sallanmalar normal ve geçici durumlardır.